Egy, majd több videójáték lokalizációjának történe

A történetről és a karakterekről

2020. november 28. - AdamH

Ahogy ígértem, próbálok némi fordításhoz nem köthető kedvcsinálóval is szolgálni a napokban. Az alábbi bejegyzésben szeretném bemutatni a történetet, a karaktereket és azok képességeit. Természetesen a történet kapcsán csak az alapokat fektetem le, avagy az oktatópályák (a bevezető rész) cselekményét.

A TÖRTÉNET

1941 június 22-én Németország megtámadja a Szovjetuniót. A kezdeti német sikerek jelentős veszteségeket okoztak a Vörös Hadseregnek, többek között főhősünk, Alekszej Jurjevics Zorin lövészszázada is fogságba esik. A századot az egyik dulagba szállítják, ahonnan egy koncentrációs táborba készülnek küldeni a foglyokat. Zorin százados tisztában van vele, ha egyszer odaviszik őket, élve nem jutnak ki, ezért egy szökési tervet dolgoz ki. Azonban a németek rájönnek, hogy készül valamire, ezért végezni akarnak vele. Zorinnak azonban hatalmas szerencséje van, a kivégzőtiszt fegyvere besül. Kihasználva az alkalmat, sikeresen végez a némettel. Közben riadót fújnak, mivel Fetiszov őrmester zendülést szít a megbeszéltek szerint. Az így okozott káoszban Zorin sikeresen megszökik, majd a tábor melletti falut elhagyva összefut a sérült Fetiszovval, akinek egy 14 éves helyi srác, Szanyok segít. A fiú javaslatára a sebesült katonát Mihajlovóba viszik, Vaszilij Gavrilovicshoz. Az öregnél sikeresen kezelik a sérültet, és már azon vannak, hogy továbbindulnak az erdőbe - Szanyokék menedékéhez -, mikor helyi kollaboránsok bukkannak fel. Szerencsére Zorin sikeresen végez velük, majd az őrmesterrel és Szanyokkal karöltve útnak indulnak. Céljukat elérik, azonban a katonák meglepődve tapasztalják, hogy a menedék sokkal inkább egy partizán-főhadiszállás. Később Vaszilij is megérkezik, aki többek közt felhívja a figyelmüket arra, hogy egy sérült harckocsit szállítottak a németek az egyik közeli javítóműhelybe. Az alkalmon kapva a csapat elvégzi a szabotázsakciót, majd egy további műveletet is végrehajt. A százados - látva a nép sanyarú helyzetét - úgy dönt, maradnak a frontvonalak mögött, hogy partizánokként nehezítsék meg a megszállók dolgát. Azonban ehhez szükség van felszerelésre és emberekre is...

A KARAKTEREK

A játékban a történet előrehaladtával fog bővülni csapatunk, összesen 8 karaktert irányíthatunk a 15 küldetés során. Jellemzően három partizánnal vághatunk neki az adott kalandnak, amiből Zorin számít fix embernek. Bár a karaktereknek vannak általános képességeik, mindegyiknek van több egyedi, csak rá jellemző is. A karakterek fejlődése tapasztalati pont alapú, amit többféleképpen szerezhetünk (ellenség megölésével, fő- és mellékküldetések teljesítésével, de még a táborból elérhető szöveges műveletek illetve feladatok elvégzésével is). Amikor egy karakter szintet lép, kap egy képességpontot, amit felhasználhat. A képességek négy szinten sorakoznak, és ahhoz például, hogy kiválasszunk egy második szintű képességet, három első szintűvel már rendelkeznünk kell. Emellett vannak olyan képességek, amik lépcsőzetesen építenek egymásra (pl. pisztolyok I-II-III), ahol értelemszerűen először az adott képesség legelső szintjét (ami nem feltétlenül első szintű képesség) kell aktiválnunk. A tovább mögött valamennyi karakter jellemzőire kitérek.

ZORIN

462e39099e0b50e816711134e2e63f3a.pngZorin, Alekszej Jurjevics. 29 éves. Verhovinóban született, Kalinyini területen, parasztcsaládban. Hivatásos katona, részt vett a téli háborúban. A nagy honvédő háború idején századosi rangot ért el. Századát a háború elején a frontvonalra szállították. Jártas a késsel való harcban.

Zorin nagy erőssége a dobókése - a csendes gyilkolás numero unója -, emellett a közelharci képességeit, valamint a pisztolyokhoz és puskákhoz való szakértelmét lehet lényegesen erősíteni. További érdekes tulajdonsága, hogy a csapat vezetőjeként képes lelkesíteni a többieket, javítva ezzel a többiek esélyét a harcban. Bár nem tűnik fontosnak, de higgyetek nekem, igenis az, hogy a hátizsákja méretét is lehet növelni. Emellett elsajátíthat fedezékismeretet (ez mindenkire jellemző, csak az elérhetőség szintje változik), javítható az edzettsége (harc közbeni futás), valamint növelhető ereje, hogy a testeket gyorsabban cipelje.

FETISZOV

36a9ac112e68ce80a4dfc7e9dbf66129.pngFetiszov, Nyikolaj Alekszandrovics. 24 éves. Leningrádban született munkáscsaládban. Tízpróbázó. A Leszgaft Testnevelési Főiskola diákja. A hadsereghez a Komszomolon keresztül csatlakozott a háború első hetében. Őrmester volt Zorin százados századában.

Fetiszov a géppisztolyokra és nehézgépfegyverekre szakosodhat, de a kezében a gránátok is hatékonyabbá válhatnak, valamint közelharcban is lehet erős (bár annyira nem, mint Zorin). Leginkább figyelemreméltó képességei a legelsőhöz köthetők: sorozatlövéssel pillanatok alatt képes végezni több ellenséggel, míg az elnyomó tűzzel képes fedezékbe szorítani a németeket vagy a kollaboránsokat. Sportoló lévén edzettsége kétszer is fejleszthető, illetve a vasakarat képességgel képes figyelmen kívül hagyni a könnyebb sérüléseket. Természetesen vele is kifejleszthető, hogy a testeket gyorsabban cipelje, emellett hátizsákjának mérete is növelhető.

SZANYOK

a8e873130df262f5fa19228556f846f1.pngKuzmin, Alekszandr Ivanovics. 14 éves. Helyi lakos. A háború előtt iskolában tanult. Az úttörőcsapat tagja. Mindkét szülőjét elvesztette a fasiszta megszállás alatt. Az erdőben él Trofimmal és arról álmodozik, hogy bosszút áll családjáért.

Szanyok képességfája nagyon különbözik a két katonáétól. Bár a puskákhoz és sörétes puskákhoz való szakértelme neki is növelhető, annál fontosabb képessége az álca, valamint az abból továbbfejlesztett figyelemelterelés. Ezek lehetővé teszik, hogy feltűnés nélkül mászkáljon a katonák között (kivéve meghatározott helyeken), és hogy magasabb szinten akár el is terelje rövid időre a figyelmüket. Aki a csendes gyilkolást kedveli, annak javasolt kifejleszteni a csúzlit, amivel az alacsonyabb szintű ellenséget tudja elkábítani - akit aztán szépen le is lehet szúrni. Emellett meg lehet tanítani neki a halk mozgást, hogy kitérjen a golyók elől (futás közben nehezebben találják el), valamint, hogy magasabb kerítéseken is át tudjon mászni (nagyon hasznos képesség), de a gyógyítóeszközök is hatékonyabbá válhatnak a keze alatt.

BELOZEROVA

9b84f0ad521f1280dbb7ce092efef031.pngBelozerova, Olga Mihajlovna. 27 éves. Novoszibirszkben (akkor Novonyikolajevszk) született. Édesapja nevelte fel, a hadsereg egyik ezredese. A Moszkvai Állami Egyetemen végzett jogász szakon, majd nyomozóként dolgozott a moszkvai rendőrségen. Mestere a lövészsportoknak. Miután apját a frontvonalra szállították, csatlakozott a Vörös Hadsereghez.

Olga a pisztolyok nagy szakértője lehet, a gyorstüzelés (jobb ötlet híján ezt a nevet kapta a fanning) képességgel halálos lövéseket oszt, amíg van töltény a tárban, és persze, ha sikerül az ellenség közelébe férkőzni. Közelharci képessége is fejleszthető, de képes halkan mozogni, vágtázni (igen gyors így a nő), de akár az edzettségre és a lövedékek elől történő kitérésre is rágyúrhatunk. Sőt, még tigrisbukfencezni is tud, amivel villámgyorsan tud pozíciót váltani, ami lopakodás közben is legalább olyan hasznos, mint harcban.

VALJA

45f02fee07918632030c311705f3d4a1.pngMukhambetova, Valentyina Alijevna. 21 éves. Orosz apa és kazah anya gyermekeként született Leninszkijben, a Kazah Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaságban. A Komszomol tagja. Gyermekgyógyászatot tanult az Almati Orvostudományi Egyetemen. Több diáktársával együtt csatlakozott a háborúhoz, ahol egy egészségügyi zászlóaljba került ápolóként.

Valja egészségügyi tiszthelyettesként leginkább gyógyászati képességeit kamatoztathatja a küldetések során, de előszeretettel használhat altatót és kloroformot az ellenség ártalmatlanítására (szakmai ártalom :)). Ezek mellett a puskák nagy szakértőjévé válhat, amikkel akár célzott lövések leadására is képessé tehetjük. Igaz, hogy kicsit lassú módja a gyilkolásnak, de halálos. Valentyinát is felgyorsíthatjuk, vagy akár halk mozgásra is megtaníthatjuk. További nagy erőssége, hogy hátizsákjának mérete kétszer is növelhető.

TROFIM

033b36fbb12674cea85b014a92b3ad1f.pngGrigorjev, Trofim Matvejevics. 65 éves. Helyi lakos. A nagy háború veteránja. Tapasztalt vadász. Magányos, kimért és durva jellemű. Nem szereti a szovjet rezsimet. A fasiszták megérkezését követően egy partizánbúvóhelyen húzta meg magát az erdőben, majd egyedül kezdte el a németeket levadászni.

Trofim a sörétes puskákkal és gépfegyverekkel alakíthat emlékezeteset, előbbivel sörétet is lőhet, leterítve mindenkit a fegyver hatósugarán belül. Emellett képes hatástalanítani az aknákat, amit aztán a csapat újra felhasználhat. Valamennyit konyíthat a közelharchoz és a gránátokhoz is, valamint neki is lehet növelni az erejét, hogy gyorsabban cipelje az ellenséget. Hátizsákjának mérete neki is kétszer növelhető. Két érdekesebb képessége maradt a végére: az acéltest kifejlesztésével elkerülheti a tartós sérüléseket, továbbá képes nyíltan provokálni az ellenséget, amivel eltereli a figyelmet, mialatt más cselekszik.

MOROZOV

f396d22f840cb10edc89c9f0019f23f0.pngMorozov, Grigorij Sztyepanovics. 33 éves. Egy gondterhelt családban nőtt fel Mogiljovban, a Belorusz Szovjet Szocialista Köztársaságban. Többszörösen elítélt bűnöző és alkoholista. Elveinek megfelelően él. A háború kitörésekor egy helyi börtönben töltötte büntetését. Épp a védvonal kiépítésért felelős csapatban dolgozott, mikor egy német légitámadás során megszökött.

4d4c501e83436ee526e95d6bda2b8b96.png

A csapat fekete báránya. Bár fejleszthető a tudása a puskákhoz és képfegyverekhez, az ő igazi erőssége a kés. Egyrészt közelharcban is igazán erőssé válhat, de ami igazi hatékonnyá teheti, ha az ellenfélhez osonva késsel a bordák közé hatol, szíven szúrva azokat, a csendes gyilkolás másik nagy ászává válva. Neki is kétszer növelhető a hátizsákja, emellett nála is kifejleszthető, hogy átmásszon a magas kerítéseken. Ő is képessé válhat halk mozgásra, vagy a testek, tetemek gyorsabb cipelésére. Emellett füttyszóval képes a legtöbb ellenséget kiugrasztani helyéről, hogy aztán vagy ő, vagy más lecsapjon az áldozatra.

NIKITIN

036464a9fbada00cd1e1fb797196e688.pngNikitin, Dimitrij Boriszovics. 35 éves. Katonacsaládban született Szverdlovszkban. A Belügyi Népbiztosságban (NKVD) katonai elhárító tiszt. Részt vett a kínai-szovjet vitában a Kínai keleti vasútvonal kapcsán. A Távol-Keleten töltött ideje alatt elsajátította a keleti harcművészetet, aminek később mesterévé vált. A nagy honvédő háború kitörésekor zászlóalj-főkomisszárként szolgált.

Nikitin kezében szintén halálossá válhat a kés, egyrészt a közelharci képességek miatt, másrészt a Távol-Keleten tanultak miatt szabályos mészárlásra képes egy kisebb hatósugarú körben. De jól bánhat a pisztolyokkal és gépfegyverekkel is. Előbbivel képesség válhat egy ellenséges katonát maga elé tartani élő pajzsként. Nála is kifejleszthető a halk mozgás, de Trofimhoz hasonlóan képes az aknák hatástalanítására és felvételére, emellett megtanulhatja a halk mozgást, vagy a testek gyorsabb cipelését.

Ezek lennének hát a játszható karakterek. Mint látható, sok lehetőség akad már egy adott karakteren belül is; reálisan nézve egy végigjátszás során nagyjából a képességek fele-kétharmada fejleszthető ki, bár ez erősen függ attól, melyik szereplővel mennyit játszunk. Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja azokat a karaktereket és képességeket, amik legközelebb állnak a stílusához.

A bejegyzés trackback címe:

https://videojateklokalizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9516305126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása